Veelgestelde vragen

Wij krijgen veel vragen van ouders en betrokkenen over ons onderwijs en de school. De meest gestelde vragen hebben we voor u op een rij gezet.

Hoe vrij is de vrijeschool? Zijn er wel regels?

De naam vrije school kan inderdaad voor verwarring zorgen. De vrijeschool is gebaseerd op klassikaal onderwijs. We hechten juist veel waarde aan regels op de vrije school. Ritme en regelmaat zijn heel erg belangrijk op onze school. Kinderen ontlenen er (zelf) vertrouwen aan. Het ‘vrije’ zit hem vooral in de vrijheid die de leerkracht heeft de lessen zelf vorm te geven en het onderwijs zo in te richten dat elk kind, maar ook de gehele groep, zich op een goede manier kan ontwikkelen.

Heeft mijn kind op de vrijeschool wel genoeg lesuren?

Het is wettelijk vastgesteld vanuit het ministerie van onderwijs hoeveel uren een kind naar school moet gaan, daar voldoen wij gewoon aan net als elke andere school in Nederland. Dit wordt gecontroleerd door de onderwijsinspectie.

Heeft mijn kind straks een goede aansluiting op het voortgezet onderwijs?

Zeker! Wij bieden goed onderwijs, dus ook alle basisvaardigheden. Taal en rekenen zijn hetzelfde als op een ‘gewone’ scholen. Aan het eind van de 6e klas (groep 8) maken alle kinderen de landelijk verplichte doorstroomtoets. Wij nemen de Cito -  leerling in beeld - toets af. Dit is een landelijke toets waarbij we de vaardigheden op het gebied van rekenen, taal en wereldorientatie afnemen. Deze toets sluit aan bij de nieuwe stof op het voorgezet onderwijs. Bovendien horen we vaak terug van middelbare scholen dat ze onze leerlingen graag hebben in de klas. Ze worden vaak gezien als  sociaal ontwikkeld, nieuwsgierig, vol initiatief en vooral leergierig.

Wij zijn van huis uit helemaal niet zo bezig met antroposofie. Past mijn kind dan wel op school?

Absoluut! Als je het als ouder belangrijk vindt dat kinderen zich ontwikkelen op hoofd hart en handen, dan ben je bij ons aan het goede adres. De leerkrachten nemen jullie vanzelf mee in de pedagogische achtergronden van de antroposofie. Dit gebeurt op ouderavonden.

Daarnaast is antroposofie vooral een inspiratiebron voor de leerkrachten; hoe naar de leerlingen kijken, welke ontwikkelingsfases moet het kind doormaken en hoe kunnen wij deze leerling optimaal laten ontwikkelen. Het is fijn dat een heel team hierin een eenduidige pedagogische visie heeft. Als je als ouder daar ook interesse in hebt is dit mooi meegenomen, maar het is geen must.

Zijn de resultaten van het onderwijs minder dan bij regulier basisonderwijs?

De resultaten van de Leeuwenhartschool zijn goed. Om dit te controleren hebben wij tussentijdsetoetsen en een eindtoets. We werken samen met het ministerie en voldoen aan alle wettelijke eisen. De resultaten van onze school verschillen niet van een reguliere basisschool.

Is de school niet ouderwets? En gebruiken jullie wel moderne middelen en technieken?

De school is zeker niet ouderwets. Vrijeschoolonderwijs is wel 100 jaar oud, maar valt toch onder de vernieuwingsscholen zoals Dalton, Jenaplan en Montessori onderwijs. Steeds meer scholen en ook het ministerie nemen dingen over uit het Vrijeschoolonderwijs. Bijvoorbeeld is onlangs de kleutertoets afgeschaft omdat je kleuters hier nog niet mee moet belasten. Daarnaast is er een tendens om  meer spelend leren in de kleuterklas toe te staan, beweging en rekenen te combineren, muziek in de klas, noem maar op… Ook de wetenschap komt er steeds meer achter dat vrijescholen juist erg vernieuwd zijn. Met grote regelmaat verschijnt er een artikel dat muziek en bewegen erg belangrijk is, juist ook voor het ontwikkelen van cognitie. Dit zijn vakken die bij ons dagelijks terug komen.

De school is niet in onze woonplaats. Ervaart mijn kind dat niet als een sociaal gemis?

Ik hoor dat ouders daar geen probleem mee hebben en vooral blij zijn dat hun kind met plezier naar school gaat. Wat wij daarnaast als school van ouders terug krijgen is dat er juist veel speelafspraken zijn. Er moet immers al op tijd afspraken gemaakt worden omdat kinderen uit verschillende dorpen komen. Zo voorkom je dat na schooltijd alle kinderen al weg zijn terwijl je erg graag als kind iets wil afspreken.

Leert mijn kind wel wat? Zijn jullie niet de hele dag aan het schilderen en dansen?

Wij behandelen wij alle doelen van rekenen, taal en wereldoriëntatie zoals wettelijk voorgeschreven door het ministerie van onderwijs. Daarnaast doen wij meer. Muziek, schilderen, toneel, euritmie, tekenen, periodes over een bepaald onderwerp etc. We zijn dus een basisschool plus. Daarnaast zit het in ons onderwijs vervlochten dat wij leren met hoofd, hart en handen en dat soms allemaal tegelijk… De tafels kun je ook zingen en een letter kan je schilderen.

Heeft vrijeschoolonderwijs een spirituele grondslag?

De basis van ons onderwijs is de antroposofie. En die kan je zeker spiritueel vinden. Dat uit zich door de jaarfeesten te vieren.

Is de Leeuwenhartschool duurder dan een reguliere basisschool?

Wij hebben meer ouderbijdrage nodig voor ons onderwijs dan reguliere basisscholen, maar is vrijwillig. Dit geld hebben we nodig voor alle materialen voor de kinderen en extra docenten voor bijvoorbeeld handvaardigheid. De hogere ouderbijdrage mag echter nooit een reden zijn om niet naar onze school te kunnen komen. Neem gerust contact op met de schoolleider als u hier vragen over heeft.

Krijgen leerkrachten van de Leeuwenhartschool een speciale opleiding?

Ja! Naast de reguliere opleiding hebben alle leerkrachten hebben of de Vrijeschool PABO afgerond of een Applicatiecursus gedaan.

Hoe gaat de school om met ongewenst gedrag?

Waar er kinderen zijn, zijn er ook kinderen die moeite hebben met regels. Wij hebben met elkaar duidelijk afspraken over de manier dat kinderen (en ouders en leerkrachten) zich moeten gedragen op school. Daar zijn duidelijk consequenties aan verbonden, zoals op iedere andere school. Straffen is nooit echt wenselijk maar soms wel nodig om kinderen iets duidelijk te maken. Hierin verschillen wij niet van andere scholen. Ook wij hebben een pestprotocol ed.

“Wij werken met het meest kostbare materiaal op aarde: kinderen”